Dukketeater

Dukke- og animationsteater

Dukketeater er så meget mere end Mester Jakel og The Muppets.

Dukketeater er at give liv til det livløse objekt. Det er det, at se og mærke en figur, en dukke eller måske en helt almindelig hverdagsting trække vejret, have følelser og tanker, og genkende sig selv i det, der sker på scenen.

Dukketeater handler om at forstørre og fremhæve ting ved det liv, vi kender og så vende det hele på hovedet, så det bliver muligt at se på det med nye øjne. Det er en fantastisk verden at træde ind i og det er langt fra kun for børn!


Det levende digt

Dukke- og animationsteater kan noget, "almindeligt" teater ikke kan. Det kan gøre metaforen fysisk, det kan gøre drømmen til materie og det kan på mange måder ses som et levende digt. Det giver nogle helt andre muligheder i den måde en histore fortælles på: Hvis fortællingens karakter bliver så ked af det, at den slet ikke kan holde til det mere, kan den rent faktisk gå i stykker, falde fra hinanden og så måske samles på ny senere hen. Hvis den bliver flov, kan den krympe til musestørrelse eller blive pæonrød i hele hovedet. Hvis den bliver rasende, kan den eksplodere. At gøre følelserne fysiske på den måde er at forstørre, hvad der i virkeligheden er på færde. Men animationsfiguren kan også være noget af det mest poetiske og mest humoristiske, der findes. Figuren er i sit udgangspunkt et dødt objekt og lever derfor alene i kraft af sin førers villighed til at animere den og tilbyde den energi og liv. Den er uskyldig og kan samtidig tillade sig ting, skuespillere ville få svært ved uden at støde. Den lever i krydsfeltet mellem ritual, varieté, moderne dans, fysisk teater og commedia dell'arte.


Teatret Anima og De Flyvende Køer

I 2003 startede jeg Teatergruppen De Flyvende Køer, og i 2013 dennes søster trup Teatret Anima, som rejste land og rige rundt med animationsteater, liturgisk drama, fortælleteater og diverse workshops. Vores formål har været at give folk et nyt syn på, hvad animations- og dukketeater også kan være og give dem mulighed for at opdage den gode fortælling i uventede og måske uvante udformninger. Begge teatertrupper ligger lige nu i dvale, men måske de en dag stikker hovedet frem igen og er klar til en ny turne på de danske landeveje. 

Teaterliv i punkter

Animationsteater uddannelse

2014: Humber College Puppetry Intensive, Toronto, Canada


2013: Undervisning hos Bjarne Sandborg, Teater Refleksion, Aarhus


2013: Ensemble dukkeføring, Workshop ved Blind Summit, London


2012: Sandglass Theater Supper Intensive, Dukkefører sommerskole, Sandglass Theater, USA